4shared
  • Română
  • English

Florentina Șușnea: „Am simțit că trebuie să mă perfecționez”

Perfecţionistă din fire, tehni­cian, sau mai bine zis profesionist transformat în om de afaceri, m-am trezit – nu chiar peste noapte – că trebuie să or­ganizez şi să coordonez un busi­ness. Pentru a conduce o afacere şi pentru a o face profitabilă nu este de ajuns să fii un foarte bun specialist în sfera ta de activitate, aşa cum credeam eu. Am realizat acest lucru după multe nopţi nedormite, vacanțe pierdute şi stress acumulat.

Zecile de întrebări fără răspuns, frământările mele de a şti cum să-mi organizez afacerea din ce în ce mai bine şi oamenii din jurul meu, pe care doream să mi-i ţin în echipă, au fost doar câteva din considerentele care m-au determinat să merg către un program de EMBA.

Cu alte cuvinte, am simţit că îmi lipseşte ceva, că trebuie să mă perfecţionez şi din punct de vedere al managementului dacă vreau să-mi cresc afacerea şi să-mi dezvolt echipa. Din aceste motive am ales să urmez un program EMBA, din dorinţa de a deveni un manager mai bun, un leader.

Cu programul Executive MBA al Tiffin University am intrat prima dată în contact la unul din târgurile de studii uni­versitare şi masterale care se organizează în Bucureşti. Ce m-a convins să fac această alegere?

În primul rând faptul că este un program care vine dintr-o arie geografică alta decât Europa, dintr-un sistem de învăţământ şi de predare diferit de cel cu care eram eu obişnuită şi cu profesori care predau la cele mai prestigioase universităţi din SUA.

În al doilea rând, m-a convins metoda de lucru. Voiam ceva mai aplicat, bazat pe studii de caz, pe situaţii de business reale, ceva care să te înveţe cum să iei cele mai bune decizii, în cel mai scurt timp.

În al treilea rând, m-a convins programul de studii, deoarece timpul meu, ca om implicat în organizarea de zi cu zi a activităţii companiei pe care o conduc, este foarte atent măsurat. Desfăşurarea cursuri­lor doar în week-end şi pauza de cinci săptămâni între cursuri mi-au oferit timpul necesar şi pentru studiu, cât şi pentru a-mi continua activitatea în cadrul companiei.

Atât în timpul programului, cât şi după terminarea acestuia, am aplicat multe din informaţiile dobândite în activitatea mea zilnică, mi-am revizuit strategia de business prin dezvoltarea de noi servicii oferite clienţilor mei. De asemenea, prin intro­ducerea de mijloace de co-inte­resare şi stimulare a membrilor echipei, am reuşit dezvoltarea afacerii.

Nu poţi să vorbeşti despre con­ducerea unei companii, a unui business, fără să iei în discuție managementul. Am recoman­dat deja EMBA şi mi-am îndemnat mai tinerii mei colegi să-l urmeze şi să-şi dezvolte abilităţile manageriale. De alt­fel, cred că orice persoană care ocupă o poziţie de manager, care-și asumă responsabilităţi în această sferă de activitate, care vrea să pornească sau să dezvolte o afacere, care doreşte să devină un profesionist în afaceri, ar trebui să se gândeascăsă parcurgă un program EMBA.

Florentina Susnea este Managing Partner al companiei PKF FINCONTA si absolventa a programului de EMBA in cadrul Tiffin University.

Articol apărut în Ghid MBA.