4shared
  • Română
  • English

Drumul către șef de promoție la un EMBA

Ana-Maria Huțan, Manager al echipei de Aministrare Vânzări din cadrul Holcim România, a absolvit ca șef de promoție programul Executive MBA al universității americane Tiffin.

 

Ana-Maria Huțan este unul dintre pionierii din cadrul Holcim România, lucrând în departamentul de vânzări al companiei încă de acum 12 ani, la scurt timp după ce Grupul Holcim a intrat pe piața românească.

AnaMariaHutan

“Când am venit în companie, eram șapte sau opt angajați la București, în sediul central și lucram într-o clădire foarte mică. Judecând după titulatura postului, primul meu job a fost același pe care îl am și acum. În schimb, în ceea ce privește conținutul, atunci făceam doar 10-15% din ceea ce fac acum”.

 

Pe lângă activitatea de coordonare a echipei de Administrare Vânzări în România, Ana-Maria joacă un rol important și în cadrul Grupului Holcim, fiind implicată într-un proiect de anvergură europeană, care îi solicită aproximativ 80% din timpul de lucru și implică deplasări prelungite în afara țării.

 

În ciuda programului de lucru încărcat, ea a decis să pună în practică un vis mai vechi urmând un Executive MBA, pe care l-a finalizat ca șefă de promoție. Oportunitatea i s-a oferit în cadrul Holcim România, care a introdus în matricea motivațională a angajaților, încă din 2006, accesul la programe de tip MBA pentru acei membri ai echipei ale căror performanțe depășesc în mod constant așteptările. Mizând pe implicarea și motivația personală a candidaților la acest gen de cursuri, Holcim le oferă angajaților șansa de a participa la cele mai bune programe de pe piață.

 

Ana-Maria a avut de ales între trei universități, opțiunea finală fiind determinată de profesori. “Cred că ceea ce diferențiază programul Tiffin de celelalte programe de acest tip din România sunt profesorii care în același timp sunt și practicieni, având experiență de management, de unde și orientarea practică a cursurilor. Cea mai mare provocare, dar și cea mai utilă pentru mine ca profesionist, a fost aplicarea tuturor conceptelor predate în activitatea practică de zi cu zi. Nimic din ceea ce învățam la cursuri nu rămânea teorie. La fiecare pas eram întrebați: “Cum te ajută acest lucru în activitatea ta?“

 

Dar beneficiile nu vin doar de aici. Un astfel de program reprezintă și o oportunitate de a cunoaște oameni din diferite domenii, beneficiind astfel de perspective multiple asupra problemelor discutate.

 

Principala schimbare pe care a simțit-o după absolvirea programului a constat într-o mai bună înțelegere a imaginii de ansamblu. “E ca atunci când ai toate piesele dintr-un puzzle, dar nu îți poți închipui cum vor arăta ele împreună, care este imaginea de ansamblu. Asta câștigi în urma unui EMBA. Înțelegi cum sunt legate piesele între ele, cum se îmbină, de ce se influențează una pe alta și în ce constă această influență. Este o stare de spirit. Odată ce ai înțeles acest mod de gândire nu mai poți ieși din el. E ca și când ai văzut până acum bidimensional și deodată ți se relevă viziunea 3D. Intri într-o cu totul altă lume și nu te mai poți întoarce la ceea ce a fost.”

 

Urmarea unui program EMBA este o meserie în sine, ar spune unii. Necesită același efort și dedicare ca orice activitate profesională. Iar dacă dublăm acest efort, probabil ne putem face o idee despre ce înseamnă să ieși șef de promoție. Cum se poate ajunge acolo? Cu multe nopți pierdute, fără îndoială. Dar, mai mult decât timpul, cântărește calitatea implicării. “Sunt o perfecționistă. Iar asta se aplică în tot ceea ce fac, fie că este vorba despre activitatea mea în cadrul Holcim România, fie despre realizarea lucrărilor pentru EMBA. Sunt oameni care se opresc când ceea ce fac este “suficient de bine”. Dar pentru mine “suficient” nu este niciodată de ajuns. Eu nu am predat niciodată o temă de care să nu fiu mulțumită; poate nu mulțumită pe deplin, dar măcar mulțumită. Am preferat să lucrez la ea până dimineața și să plec direct la birou. Cred în lucrurile bine făcute până la capăt.”

 

În ceea ce privește momentul potrivit pentru urmarea unui EMBA, Ana-Maria consideră că cel mai oportun este să ai contact cu un astfel de program după dobândirea unei anumite experiențe profesionale. Doar astfel poți înțelege problemele dezbătute și poți profita la maximum de beneficiile programului. Altfel, trecerea printr-un astfel de program este doar teorie așezată peste altă teorie, fără nicio bază practică.