4shared
  • Română
  • English

Mihai Voicu, Director General al Bergenbier SA

Decizia de a urma un program de Executive MBA a fost mai degrabă un pariu cu mine însumi, o ambiție personală „încurajată” și susținută activ de șeful meu direct din acea perioadă. Odată cu trecerea timpului, cu 20 de ani de experiență în vânzări, ajungi să crezi că le știi pe toate, că nimic nu te mai surprinde și că succesul îți este garantat. Și ajungi în acea zonă de confort care ne face cel mai mare deserviciu posibil. Până ajungi să dai cu capul… și să realizezi că lucrurile se schimbă mai repede decât puterea noastră de reacție, că businessul devine dependent de tehnologie și că noua realitate în care trăim este despre schimbare permanentă, adaptare, viteză de reacție, capabilități multifuncționale și, poate cel mai important, că oamenii și echipele pe care le-ai construit și condus au nevoie de un nou model de lider.

Acesta este motivul pentru care am decis că trebuie să dau reset, că trebuie să o iau de la capăt și că cel mai bun mod în care pot să o fac este să urmez un EMBA în General Management.

La finalul unui astfel de program nu te poți considera expert în toate disciplinele studiate, nici nu ai avea cum să te specializezi în doi ani în toate ariile de business. Dar în mod sigur vei avea o întelegere mai bună a contextului general, local sau global, îți vei îmbunătăți structura, disciplina, Team Work, Communication și Presentation Skills, Decison Making. Nu în ultimul rând, vei identifica noi perspective de abordare în zona de People și Leadership.

Când mi-am ales școala de business și am început să mă uit pe ofertele pieței din România, mi-am setat trei criterii must have, fară a exclude însă variante din țările din Europa, unde aș fi putut să ajung în maximum 2-3 ore, călătorind cu avionul. Primul criteriu a fost să fie o școală de business care să aibă deja un prestigiu și o imagine foarte bună, să fie acreditată local, în Europa, cât și în U.S.

Foarte importantă a fost și modalitatea de selecție/acceptare a candidaților. Cu cât sunt mai stricte criteriile de acceptare, cu atât mai bună calitatea și nivelul colegilor cu care vei interacționa.

Un alt criteriu a fost metoda de studiu și curriculum. Am exclus din start programele care se bazează pe studiu individual și am bifat doar opțiunile care oferă un program de învățare learning by doing in the class. În afara aprofundării cunoștințelor de business am considerat ca fiind foarte importantă și interacțiunea cu colegii și profesorii, lucrul în echipă, schimbul de experiență pe situatii reale de business. Al treilea criteriu de care vrem, nu vrem, dar trebuie să ținem cont, este costul, durata programului și foarte important pentru mine, să pot studia preponderent în weekend. În baza acestor criterii, pe lista mea scurtă au ramas două programe, unul în afara României și Tiffin University din București, ultimul fiind și cel care s-a pliat cel mai bine pe nevoile mele.