4shared
  • Română
  • English

Mihai Voicu, Director General, Bergenbier: Nu cred că un program de MBA îți garantează o promovare, dar îți crește cu siguranță șansele

Sunt licentiat in Drept și am doua masterate in același domeniu.  Din cei aproape 23 de ani de cariera profesională, 20 i-am petrecut in zona de vanzari, unde am avut cam toate rolurile posibile. Incepand cu 1 martie 2020 am preluat poziția de Director General al Bergenbier SA, după mai bine de 1 an petrecut în Bulgaria ca Director General al Kamenitza AD. Atat Bergenbier SA, cat si Kamenitza AD sunt subsidiare ale MolsonCoors Beverage Company din U.S.

 

Când v-aţi decis să urmaţi un MBA? De ce?

Decizia de a urma un program de Executive MBA a fost mai degraba un pariu cu mine insumi, o  ambiție  personală  „incurajata” și sustinuta activ de șeful meu direct din acea perioada. Aveam să-i mulțumesc și să-i fiu recunoscator ulterior pentru perseverența de care a dat dovada, știam clar care îmi este obiectivul, dar parcă as mai fi „copilărit” un an, doi…O data cu trecerea timpului, cu 20 de ani de experienta in vanzari, ajungi sa crezi ca le știi pe toate, ca nimic nu te mai surprinde si ca succesul iti este garantat. Ca toate programele de dezvoltare interne, sau cele cu facilitatori externi ti-au creat un blazon imbatabil, singurul lucru care îți mai lipsește este statuia in fata companiei și ești gata, le-ai făcut și invatat pe toate. Și ajungi în acea zona de comfort care ne face cel mai mare deserviciu posibil. Inevitabil urmeaza plafonarea.  Pana ajungi sa dai cu capul…și să realizezi ca lucrurile se schimbă mai repede decat puterea noastra de reactie, ca business ul devine dependent de tehnologie si, ghinion, asta nu prea ai invatat in acei multi ani de experienta, ca nouă realitate in care trăim este despre schimbare permanentă, adaptare, viteza de reactie, capabilitati multifunctionale și poate cel mai important ca oamenii și echipele pe care le-ai construit si condus au nevoie de un nou model de lider. Acesta este motivul pentru care am decis ca trebuie sa dau reset, ca trebuie sa o iau de la capăt și ca cel mai bun mod în care pot sa o fac este sa urmez un EMBA in General Management.

 

Cum aţi ales şcoala de business?

Mi-am setat trei criterii must have in momentul in care am început sa ma uit pe ofertele pietei din Romania, fără însă a exclude variante in tarile din Europa in care as fi putut sa ajung in maximum 2-3 ore calatorind cu avionul. Primul criteriu a fost sa fie o scoala de business care sa aiba deja un prestigiu si o imagine foarte buna, sa fie acreditata local, in Europa, cat si in U.S. Foarte important, in egala masura cu acreditarile, a fost modalitatea de selectie / acceptare al candidatilor. Cu cat sunt mai stricte criteriile de acceptare, cu atat mai buna calitatea si nivelul colegilor cu care vei interactiona. Al doilea criteriu a fost metoda de studiu si curicula de invatare. Am exclus din start programele care se bazeaza pe studiu individual si am bifat doar opțiunile care ofera un program de invatare learning by doing in the class. In afara aprofundarii cunostintelor de business am considerat ca fiind foarte importantă interacțiunea cu colegii si profesorii, lucrul in echipa, schimbul de experienta pe situatii reale de business. Al treilea criteriu de care vrem, nu vrem, dar trebuie sa tinem cont, este costul, durata programului si foarte important pentru mine, sa pot studia preponderent in week-end. In baza acestor criterii in  short listul meu au ramas doua programe, unul in afara Romaniei si Tiffin University din Bucuresti, ultimul fiind si cel care s-a pliat cel mai bine pe nevoile mele.

 

În viaţa dvs. profesională MBA-ul coincide cu o schimbare? (Ce impact a avut MBA-ul?)

Cu siguranta, da! Atât din punct de vedere al evolutiei in cariera, cat si din punct de vedere al amprentei pe care programul in sine a lasat-o in dezvoltarea mea personală. Din punct de vedere al evolutiei in cariera nu as pune programul de MBA-ul ca fiind principalul motiv, este probabil doar unul dintre ele. Nu cred ca un program de MBA îți garantează o promovare, dar îți crește cu siguranța șansele. Întotdeauna exista un mix de factori, sa existe oportunitatea, sa ai capabilitatile si experienta necesara si/sau sa te potrivesti ca profil culturii organizationale etc. Dar, da, in urma cu doi ani, coincidenta sau nu, imediat dupa finalizarea programului de EMBA, am fost promovat Director General al Kamenitza AD Bulgaria și incepand cu Martie 2020 am preluat rolul de  Director General al Bergenbier SA.

 

Ce lucruri învăţate la MBA aţi aplicat ulterior în business?

La final de program nu te poți considera expert in toate disciplinele studiate, nici nu ai avea cum sa sa te specializezi in doi ani in toate ariile de business. In mod sigur însă vei avea o înțelegere mai bună a contextului general, local sau global, business case urile de actualitate considerate best practice in alte industrii pot fi replicate/adaptate la nevoile de business local, îți vei îmbunătăți structura, disciplina, Team Work, Communication si Presentation Skills, Decision Making. Nu in ultimul vei identifica noi perspective de abordare in zona de People si Leadership.

 

Care au fost cele mai mari provocări în timpul programului?

Principalul „dușman” al unui program de MBA este timpul pe care-l ai la dispoziție pentru studiu, familie, job, vacante sau timp liber. Este imposibil sa reusesti sa termini programul fără sprijinul și înțelegerea familiei. La început am avut senzația ca este o misiune imposibilă sa reusesc sa împac responsabilitățile si timpul petrecut la locul de munca, cu weekendurile petrecute in clasa, cu orele petrecute cu colegii de cohortă in vederea pregătirii proiectelor de echipa, sau cu timpul necesar pregătirii individual assignments.  Mi-am intrat „in mana” si am reușit sa îmi stabilesc prioritățile si sa imi planific corect timpul după parcurgerea a cateva module. Asta a fost primul semn ca programul de MBA are efect și încep sa invat cate ceva😊

Articol aparut in Ghid MBA 2020